De droom van Aziz

Doodgaan is niet een probleem

als alles dan gedaan is

maar wel, zoals in mijn geval,

als alles dan begint...'

 

Wanneer de Dood onverwacht in Brugge passeert langs de fruithandel van Aziz, zijn noch Aziz, zijn naaste omgeving of de stad ten volle voorbereid op de vele problemen en vragen die naar aanleiding van zijn overlijden worden gesteld.

 

In De droom van Aziz weven auteur-theatermaker Frank Adam en muzikant Jean-Baptiste Lison (Orchestre International du Vetex) de kleine en grote eigenzinnigheden van de 'oude' en 'nieuwe' Bruggeling op subtiele wijze in elkaar.

 

 

WAAR HET MEE BEGON: O PARLEUR

 

In de voorbije twee jaar werkte kleinVerhaal het project 'O PARLEUR' uit in opdracht van de dienst Stedenbeleid Brugge. kleinVerhaal ging voor dit project on tour doorheen 17 Brugse buurten op zoek naar de eigenheid van de wijken en hun bewoners. Er werden verhalenavonden en –wandelingen op touw gezet onder leiding van professionele verteller Lucas Vandenbussche. Daarnaast ontwikkelde kleinVerhaal samen met kunstenaar Kurt D'Haeseleer een mobiele, interactieve telefooncel die buurtgeluiden registreerde. Dit resulteerde in een klankenlandschap, terug te vinden op www.oparleur.be (ontwikkeling Wies Hermans).

 

Het O Parleur parcours leverde een mooi archief aan authentieke verhalen op. kleinVerhaal vroeg eind 2011 auteur/theatermaker Frank Adam om met dit materiaal op zijn eigen manier aan de slag te gaan en er samen met muzikant Jean-Baptiste Lison een intieme voorstelling uit te puren. Voor deze productie werd het verhalenarchief verder met kleine histories aangevuld.

 

De dialoog tussen muziek en woord, het spanningsveld tussen twee kunstdisciplines, resulteerde uiteindelijk in 'De droom van Aziz'. Na try-out voorstellingen op het Gentse ENTER Festival en een voorstelling in het Brugse kunstencentrum De Werf trok kleinVerhaal in mei 2012 met de productie naar de livings in de wijken, terug naar de plaatsen waar het allemaal begon.

 

PUBLICATIE

 

Stedenbeleid Brugge en kleinVerhaal vzw zetten samen met uitgeverij Vrijdag de schouders onder de publicatie van het verhaal van Aziz. Frank Adam bewerkte de bijzondere voorstelling tot een fijnzinnige filosofische vertelling.

 

Het betreft een publicatie in twee delen. Deel één bevat de tekst van Frank Adam, deel twee wordt een grafische interpretatie van de vertelling. Dit grafisch werk is het resultaat van het sociaal artistiek project 'Drukdoenerij' ontwikkeld in het Brugse Gentpoortkwartier onder leiding van kunstenaar Anne De Loof. Deel één is momenteel verkrijgbaar, het tweede deel verschijnt in het voorjaar 2013 eveneens uitgegeven door Vrijdag.

 

 

DE PERS OVER DE DROOM VAN AZIZ

 

'Het verhaal van een Marokkaanse Elckerlyc, die ervan droomt in de troostende Marokkaanse grond te worden begraven. Tussen droom en daad staan echter absurde bezwaren, zeker bij Frank Adam. Absurd en hilarisch.' (vier sterren in De Morgen Boeken.)

 

'Een prachtig verbaal steekspel... Vol binnenpretjes, wijsheid en filosofische humor - of is het humoristisch geladen wijze filosofie.' (Humanistisch Vrijzinnige Vereniging)

 

'Een wonderschoon verhaal' (Diane Broeckhoven, jurylid Gouden Boekenuil 2013)

 

'Vlot leesbaar, literair aantrekkelijk, poëtisch en toch kort en baldadig. Een vertelling die om meer dan één lezing smeekt. Wij droomden graag mee.' (vier sterren op Cutting Edge)

 

'Knap vertelstandpunt, ludieke stijl, de ingehouden lach die de fabels zo goed maakten. Bovendien weet Adam iedere partij-politieke boodschap te overstijgen'. (Knack Focus)

 

'Een bij wijlen hilarische, soms ook ernstige vertelling over leven en sterven, blijven en vertrekken, en over hoe alles zijn prijs heeft. Frank Adam weet fantastisch knap de gevoeligheden van twee verschillende culturen op subtiele wijze in elkaar te verweven.' (Iedereenleest.be)

 

'In deze mix van filosofie en magisch realisme is Frank Adam een ware meester. Een heel geraffineerde vertelling.' (Ansiel)

 

'Kleine filosofische vertelling met licht-ironische ondertoon. Het beeld van een weinig mensvriendelijke maatschappij die nog altijd niet kan omgaan met moslimgebruiken. De betrekkelijkheid van liefde en vriendschap geeft het verhaal een weemoedige kleur.' (NBD/Biblion)

 

 

 

Laat hier je appreciatie over dit project na!

Greet, 28.10.2012
Mail naar info@kleinverhaal.be
Foto's laden...
Frank Adam
Jean-Baptiste Lison
Uitgeverij Vrijdag
13.06.2013
Graphic novel 'De droom van Aziz' is er !

Bij deze nodigen wij U graag uit voor de presentatie van de graphic novel 'De droom van Aziz' op zaterdag 29 juni om 20u in het koetshuis van de Brugse Boekhandel (Dyver 2, 8000 Brugge).

 

Op deze avond trakteren wij u naast de onthulling van deze unieke publicatie tevens op de vertelling 'De Droom van Aziz', live gebracht door auteur/theatermaker Frank Adam en muzikant Jean-Baptiste Lison.

 

Het grafisch werk in deze publicatie ontstond o.l.v. Anne De Loof tijdens het buurtproject 'Drukdoenery' van kleinVerhaal in het Brugse Gentpoortkwartier.

 

Heel graag tot dan !

Project pagina: DRUKDOENERY
04.03.2013
Merci !

Merci voor de massale opkomst tijdens DE FINALE DRUKDOENERY!

Merci aan alle betrokken kunstenaars, buurtbewoners, supporters and all!

Project pagina: DRUKDOENERY
04.03.2013
Aziz bij de vieze gasten

Volgende trekken we richting Vieze Gasten samen met Frank Adam en Jean-Baptiste Lison voor een voorstelling van 'De droom van Aziz'.

 

20.30u it is

Haspelstraat 31

9000 Gent

 

bij de vieze gasten online

19.02.2013
Het Finale Programma !

 

1 MAART

19.00u expo/bar/open atelier/volxkeuken (vrije bijdrage voor je maaltijd)

20.00u optreden van storyteller, performer, accordeonist en avonturier magpie

21.00u veiling (tvv kleinVerhaal en de drukdoenery artiesten)

 

2 MAART

14.00u expo/bar/open atelier/weggeefwinkel

21.00u double party extraordinaire (2 zalen, lots of dj's, lots of music, all ages, all people)

 

3 MAART

14.00u expo/bar/open/atelier/circuspiste woesh (probeer verschillende circustechnieken uit!)

15.30u kindertheater olapaloma ('zonnige groeten uit Lampernisse)

16.30u muziek door Paul Landau (singer song), Yurith en Lot (rockabilly vibes), Wally (all out guitar)

18.00u video act door Smikkelvitter (video vs heavy jazz)

 

het hele programma is gratis, drank en eten aan zeer democratische prijzen!

 

Feestjesboek event

 

Meer over Drukdoenery?

 

Iedereen welgekomen!

 

oude gentweg 108

8000 Brugge

Project pagina: DRUKDOENERY
27.10.2012
De pers lovend over Aziz ! Interview De Morgen !

'Het verhaal van een Marokkaanse Elckerlyc, die ervan droomt in de troostende Marokkaanse grond te worden begraven. Tussen droom en daad staan echter absurde bezwaren, zeker bij Frank Adam. Absurd en hilarisch.' (vier sterren in De Morgen Boeken.)

 

'Een bij wijlen hilarische, soms ook ernstige vertelling over leven en sterven, blijven en vertrekken, enover hoe alles zijn prijs heeft. Frank Adam weet fantastisch knap de gevoeligheden van twee verschillende culturen op subtiele wijze in elkaar te verweven.' (Iedereenleest.be)

 

'In deze mix van filosofie en magisch realisme is Frank Adam een ware meester. Een heel geraffineerde vertelling.' (Ansiel)


'Een prachtig verbaal steekspel... Vol binnenpretjes, wijsheid en filosofische humor - of is het humoristisch geladen wijze filosofie.' (Humanistisch Vrijzinnige Vereniging)

 

Het interview met Frank Adam in De Morgen vindt u hier.

13.10.2012
AZIZ publicatie + voorstelling in Oostende & Daarkom Brussel !

We trekken met de voorstelling 'De droom van Aziz' naar de bibliotheek van Oostende (zaterdag 13 oktober 20.30u) en het Vlaams-Marokkaans culturenhuis Daarkom (vrijdag 19 oktober 20.30u) in Brussel. Beide voorstellingen zijn gratis!

 

Ondertussen is de publicatie van de vertelling klaar, de recensies zijn lovend. Wil je graag een exemplaar, stuur dan een mailtje naar ann@kleinverhaal.be.

 

 

 

 

Project pagina: O Parleur
11.09.2012
Aftrap Drukdoenerij !

UITNODIGING

 

kleinVerhaal vzw nodigt u uit op zaterdag 15 september 2012 voor de aftrap van het project 'Drukdoenerij' in de oude drukkerij Die Keure aan de Oude Gentweg.

 

Met behulp van de buurt willen we de oude drukkerij Die Keure een de komende vijf maanden nieuw leven in blazen. Op het programma staat een wekelijks drukatelier, een pop-up buurtkantine met een arsenaal aan film, muziek en tentoonstellingen...

Hebt u zelf nog ideeën die om inspirerende ruimte vragen?

Geef ons dan zeer zeker een gil!

 

Zaterdag hebben we voor u in petto:

 

Tussen 17.00u en 18.00u

trekken we fanfaregewijs door uw buurt met een gigantische bos sleutels. U kiest één van de sleutels uit onze bos. De winnende sleutel opent diezelfde avond de oude drukkerij alwaar u een VIP arrangement voor twee personen wacht mét diner. Laat uw kookpotten alvast voor wat ze zijn...

 

Om 19.00u

Plechtige opening drukkerij en open atelier. Enkele Brugse kunstenaars namen reeds onderdak in de ruimtes van de oude drukkerij. Ze zetten hun atelier open en stellen zich aan u voor. Wij laven ondertussen uw dorst.

 

Om 20.30u

stillen we uw culturele honger met de theatervoorstelling 'De problematische dood van Aziz' waar auteur/theatermaker Frank Adam en muzikant Jean-Baptiste Lison de eigenzinnigheden van de 'nieuwe' en 'oude' Bruggeling op subtiele wijze in mekaar weven.

 

Gratis !

Welgekomen!

Project pagina: DRUKDOENERY
08.08.2012
Toekomstplannen smeden !

kleinVerhaal mooi gebronzeerd terug uit congé. Lichaam en geest op scherp. Op het programma:

 

We bereiden het tweede luik van BAKEN (Oostende) voor met oa een forum met Arne Quinze en Laura Maes (gerenommeerde geluidskunstenaar) op 3 oktober, artistieke ateliers rond geluid en de invloed daarvan op onze manier van kijken onder leiding van Filip Daniels...

 

De opstart van het project 'DRUKDOENERIJ' in de oude Brugse drukkerij Die Keure. Een aantal kunstenaars loodsten we reeds het indrukwekkende pand aan het Gentpoortkwartier binnen. Ondertussen vinden schilders, multimedia artiesten en fotografen er hun onderdak. kleinVerhaal richt er een tijdelijke ontmoetingsplek in en start er vanaf half september met een drukatelier voor de buurt. Het startschot wordt gegeven op zaterdag 15 september met een opendeurdag, 's avonds ronden we af met de voorstelling 'De Problematische Dood van Aziz'. Het is rond dit bijzondere verhaal dat de buurt in de periode september-december aan de slag gaat in ons drukatelier. Meer volgt.

 

Het ontwikkelen van een projectdossier voor het jaar 2013. De ideëen borrelen, de goesting is er. Als onze plannen rond zijn, dan horen jullie het.

 

gegroet

 

 

 

Project pagina: BAKEN
08.06.2012
Trailer De Problematische Dood van Aziz

De trailer van De Problematische Dood van Aziz staat online!

Hier te bekijken. Made by Maithé Franco.

Project pagina: O Parleur
08.05.2012
Frank Adam viert 20 jaar auteur-theatermakerschap!

Frank Adam viert 20 jaar auteur-theatermakerschap met twee premières! 'De problematische dood van Aziz' van kleinVerhaal vzw, op 16 mei in Kunstencentrum De Werf en 'Requiem voor Goden' op 24 mei in het Concertgebouw Brugge! Hier vind je de link naar het volledige persbericht.

 

 

17.04.2012
'De Problematische Dood van Aziz' in De Werf

Op 16 mei om 20.30u spelen Frank Adam (tekst en spel) en Jean-Baptiste Lison (muziek) de intieme theatervoorstelling 'De Problematische Dood van Aziz' in Kunstencentrum De Werf. De voorstelling, een produtctie van kleinVerhaal, is gratis. Daarna trekt het stuk in mei en juni naar de Brugse buurten, naar de plaasten waar het verhaal zijn oorsprong kent.

Project pagina: O Parleur
19.03.2012
The day after de première!

We zijn de Brugse Poort vrijdagavond in vol ornaat binnen gereden. Het Gentse Pierkespark werd ingenomen door de geur van verbrande olie en de 'On The Road To Nowhere' crew. Achteraf hoorden we gewagen van een 'West-Vlaamse Easy Rider', 'een integer verhaal', en hoorden ook: 'waar reden ze nu eigenlijk naartoe in die film?'. Onze mondhoeken richten zich spontaan op na dergelijke reacties. Na een korte nacht gaven Jean-Baptiste Lison en Frank Adam de volgende dag het beste van zichzelf in 'De Problematische Dood van Aziz'. Twee huiskamers in de Brugse Poort liepen vol. Stem en accordeon sloegen een gevoelige toon aan die duidelijk nazinderde... Enfin, we zijn content. Verslagen van het Enter reporterslabo over onze twee premières vindt u op www.enterfestival.be en op onze facebook pagina.

 

Op nu naar de voorstellingen van 'On The Road To Nowhere' in Waregem (cc De Schakel, 27 maart), Brugge (De Werf, 30 Maart) en Oostende (Vrijstaat O, 31 maart). De voorstellingen van 'De Problematische Dood van Aziz' volgen in mei en juni in de Brugse livings. De juiste data vindt u binnenkort op onze site en facebook!

Project pagina: On The Road To Nowhere