the ostend street orkestra

'TOSO, c'est la preuve que la musique est un mouvement de la résistance humaine.'

Giovanni Barcella (TOSO drummer en coach)

 

In 2014 woedde er hevige commotie rond de groeiende groep daklozen in Oostende. De publieke opinie keerde zich ronduit tegen hen door overlast op straat. Participatieve kunstenorganisatie kleinVerhaal ging toen op zoek naar een artistiek en positief antwoord en richtte The Ostend Street Orkestra (TOSO) op.

 

TOSO groeide ondertussen uit tot een weerbarstig muziekorkest met in de rangen een 25tal muzikanten van erg uiteenlopende sociale en muzikale achtergronden: mét en zónder dak boven het hoofd, geboren en getogen Oostendenaars en nieuw aangespoelden, jong en oud, mensen met kleine en grote littekens, muzikanten mét partituren en muzikanten zónder.

 

Jazzmuzikanten Ilse Duyck (Ilse Duyck Group), Giovanni Barcella (BackBack), Bart Maris (Flat Earth Society) en Yamen Martini (Jaune Toujours) zijn de vaste coaches en sleutelen samen met de groep aan een organische sound en een voortdurend wisselend repertoire, gestoeld op improvisatie, ongehinderd door stijl of genre.

 

TOSO is een totaal-ervaring waarbij de crossover wordt gemaakt tussen verschillende muzikale genres, tussen podium en straat, tussen beeld en geluid, tussen publiek en muzikanten. TOSO toont hoe ontmoetingen veerkracht en hoop geven aan een superdiverse mix aan mensen. Hoe experiment en improvisatie bevrijden. Hoe muziek de plaats van overlast inneemt in de stad.

 

Het orkest opende in 2018 Theater Aan Zee met de dadaïstische rouwstoet "DANSE MASSACRE" ism KRANKLAND. De afgelopen jaren verscheen de groep op podia van oa cc De Grote Post, Leffingeleuren, C-Mine, Manifiësta, De Figuranten en kunstencentrum De Vooruit. TOSO maakte in 2016 het album "TOSO Studio Compilation Volume I" en ging samenwerkingen aan met oa Le Grand Orchestre National Lunaire uit La Louvière en het kunstcollectief Lucinda Ra met Simon Allemeersch, Stefanie en Barbara Claes, Maarten De Vrieze en Jeroen Van herzeele. In 2016 draaide regisseur Dany Deprez een TOSO documentaire waarin de groep en haar leden werden geportretteerd. Afgelopen jaar organiseerde het orkest de tweede editie van de fameuze TOSO Big Jam op de kiosk in het Oostendse Leopoldpark, een muziekfeest waar iedereen welkom is om samen te komen jammen en zingen.

 

TOSO is een productie van kleinVerhaal met de steun van de Vlaamse Overheid, de provincie West-Vlaanderen en de stad Oostende.

Laat hier je appreciatie over dit project na!

Marcus "trombone" Lunaire, 18.04.2017
Geert, 24.04.2016
Geert, 14.06.2015
Geert, 09.03.2015
Van Haarlem john, 03.12.2014

Dieter Debruyne | 0473 34 16 32
dieter@kleinverhaal.be
Foto's laden...
TOSO feestboek
BackBack
Ilse Duyck Group
Flat Earth Society
Moker
DANSE MASSACRE rouwstoet !
20.05.2020
MUZINE en TOSO op Spotify !

De compilatie cd van MUZINE vind je vanaf nu hier terug op Spotify! Ook de gloednieuwe TOSO singel met de nummers "Dikke Mathille" en "Daria" kan je op het streamingplatform beluisteren. Volg, share, enjoy !

Project pagina: MUZINE I II III
05.06.2019
TOSO BIG JAM 23 juni !

Onze jaarlijks muziekfeest, de fameuze TOSO BIG JAM, gaat door op 23 juni!

Je vindt ons op de kiosk in het Leopoldpark. Neem je gitaar, trompet of zingende zaag ter hand en kom meedoen! Iedereen welkom, beginners én gevorderden. Yamen Martini (Jaune Toujours), Bart Maris (FES), Ilse Duyck (Ilse Duyck Group) en Giovanni Barcella (BackBack) leiden alles in goede banen!

 

Niemand minder dan de 80 koppige De Propere Fanfare van Bij' De Vieze Gasten komt het feest openen én afsluiten met een waanzinnige show! En mocht dat niet overtuigend genoeg zijn, de mannen en vrouwen van De Beeldstorm soigneren u aan de bar en bbq met heel veel liefde

05.06.2019
TOSO trekt door de Vogelwijk !

Op 13 juli is ons huisorkest TOSO uitgenodigd op het buurtfeest van de Oostendse Vogelwijk. TOSO zal er al musicerend door de straten trekken vanaf 14u. U zal ons zeker horen komen, tot dan!

 

 

01.03.2019
TOSO in De Singel !

Op 30 april is ons huisorkest The Ostend Street Orkestra te gast in De Singel in Antwerpen voor "Project Z" , een initiatief van de vrienden van KRANKLAND!

 

PROJECT Z is een eerbetoon aan (on-)beminde muziek van bijzondere kunstenaars. Treed binnen in het spiegelpaleis van de scheve noot, het wilde universum van de expressie en ongefilterde klanken. Alles ongehoord. KRANKLAND volgt sporen naar oude of hedendaagse parels buiten de mainstream, oeuvres van artiesten die het 'normale' en het 'schone' op losse schroeven zetten. KRANKLAND nodigt uit: wie voelt zich verwant? Wie laat zich uitdagen? Wie brengt een ode aan de expressie?

 

KRANKLAND cureert: één avond waar het anders-zijn verdwijnt. PROJECT Z live in deSingel met KRANKLAND, Johannes Verschaeve, Helene Bracke, Jan Swerts + Illuminine, Cocaine Piss, Micha Volders, Giovanni Barcella, Colin H. Van Eeckhout, Guido Belcanto, The Ostend Street Orkestra... En met muziek van Jos Steen, Oskar Haus, Michel Dave, Jean-Pierre Plisnier, The Wild Classical Music Ensemble en vele andere...

 

Tentoonstelling in het Museum Dr. Guislain volgt vanaf 22/11.

 

11.02.2019
Ultima TOSO videoclip online !

Ter gelegenheid van onze Ultima prijs draaiden we met met videomaker Toyah Van Der Poten en TOSO een videoclip in de setting van de Oostendse "Flandria boxing club". De muziek is een fragment van de "Gilgamesh", een compositie van Yamen Martini in een bewerking van TOSO.

 

Check it out hier.

20.09.2018
Danse Massacre in C-Mine Genk!

Zaterdag 22 september om 19u trekt de Danse Massacre stoet van TOSO en KRANKLAND naar C-Mine in Genk voor de laatste performance in kader van de GRONDWERK tournee van het Lucinda Ra gezelschap.

 

Breng 250 gram voedsel mee als entree en dan kan je drie dagen genieten van performace, debat, video, beeldende kunst en muziek !

Project pagina: Danse Massacre
10.07.2018
TOSO op Pauluskleintje

Het is er eindelijk van gekomen, we staan met TOSO op Oostendes meest warme festival: Pauluskleintje.

Vrijdagavond 13 juli om 17u openen we de festiviteiten. Check het volledige programma hier.

22.06.2018
TOSO in BXL met Lucinda Ra !

De partners in crime van kunstenaarscollectief Lucinda Ra  palmen van 22 tem 24 juni de Kaaistudio's in van het Kaaitheater voor een volgende editie van hun onderzoek naar de sociale stad genaamd GRONDWERK. Ook TOSO is opnieuw van de partij. Op zaterdag 23 juni trekken we door de Brusselse straten, vertrekkende van de Kaaistudio's (OLV Van Vaakstraat 81) om 19u. Iedereen welkom !

09.05.2018
TOSO BIG JAM !

Op 10 juni organiseert kleinVerhaal de tweede editie van de TOSO BIG JAM. Alle muzikanten welkom om mee te komen zingen of spelen op de fantastische kiosk in het Oostendse Leopoldpark! Amateur of pro, jong of oud, iedereen kan terecht op onze BIG JAM.

 

Muzikanten Bart Maris (trompet), Giovanni Barcella (drums en percussie) en Ilse Duyck (zang) leiden de jam in goede banen en zorgen ervoor dat iedereen mee kan doen. Blaas het stof van je trompet en schrap de keel. De BIG JAM is on !

 

De Melody Makers trappen de namiddag in gang en vzw Beeldstorm zorgt voor een heerlijke BBQ en de frisse drank. Welkom iedereen!

03.02.2018
TOSO Grondwerk in Kortrijk !

Op zaterdag 3 februari trekt The Ostend Street Orkestra naar de Kortrijkse Schouwburg voor de tweede editie van Lucinda Ra's "Grondwerk". Ism Kunstencentrum Buda. Showtime om 20u, inkom 250 gram voedsel, geen vlees of vis.

 

Meer info over deze Grondwerk marathon vind je hier.

 

 

 

 

22.11.2017
Take Good Care en TOSO docu Oostendse tour !

Geen enkele Oostendaar of aanverwante heeft na deze tour nog een excuus om onze twee laatste worpen nog niet gezien te hebben! Zeer welkom!

 

17/01/2018 - 14u30

OC de Blomme - Nieuwe Stad

 
19/01/2018 - 14u30
OC de Ballon - Opex

 
22/01/2018 - 14u30
OC 't Kasteeltje - Zandvoorde


23/01/2018 - 14u30
OC de Boeie - Centrum


23/01/2018 - 20u00
De Volksbond Oostende - de Wekgroep (ENKEL TAKE GOOD CARE)


24/01/2018 - 14u30
OC 't Viooltje - Mariakerke


26/01/2018 - 14u30
OC Ter Yde - Raversijde

 

1/02/2018 - 14u30

OC de Schaperye - Konterdam


2/02/2018 - 14u30
OC de Schelpe - Westerkwartier


8/02/2018 - 19u30
De Antenne

16.11.2017
TOSO bij De Figuranten in Menen

Op 17 december speelt The Ostend Street Orkestra de pannen van het dak bij de collega's van De Figuranten in Menen. Meer info over hun Winterwerk festival vind je hier. 2 dagen, vijf voorstellingen. Leve De Figuranten!

06.05.2017
TOSO BIG JAM Leopoldpark

Op 18 juni organiseren we in het Oostendse Leopoldpark een BIG JAM. Iedere muzikant, professional of liefhebber, is hartelijk welkom om te komen jammen olv TOSO coaches Bart Maris, Giovanni Barcella en Ilse Duyck.

 

Om 15u trappen niemand minder dan de Melody Makers onze jam in gang.

Bring ur instrument avec ! Speel je zelf niet, kom dan langs om een glas te drinken en een stukje van op onze BBQ mee te happen.

 

...Maar breng voor het zekerste toch maar een instrument mee, want de drang zal onweerstaanbaar zijn.

 

 

27.09.2016
TOSO naar La Louvière !

ZEEWOLF pt. II ! Na de passage in juni van Le Grand Orchestre National Lunaire voor het concert samen met TOSO in Oostende, trekken we nu zelf naar La Louvière om van leer te trekken.

 

23 oktober om 18u spelen we in Louv'expo in La Louvière. Wie graag vanuit Oostende of omstreken komt supporteren, laat het ons horen! Wij bezorgen jou een ticket!

19.01.2016
TOSO en Orchestre Lunaire (La Louvière)!

Mons 2015 was de aanleiding om een samenwerking op te starten tussen het Grand Orchestre National Lunaire van La Louvière en The Ostend Street Orkestra, twee participatieve muziekgroepen.

 

Na enkele ontmoetingsmomenten en twee repetities waarbij de twee orkesten samen aan een muzikale performance werken onder de werktitel Zeewolf zit de samenwerking op kruissnelheid. La mer et la terre!

 

We plannen een optreden naar de zomer toe. Data en plaats bevestigen we ten gepaste tijde! Houd website en facebook in de gaten!

24.11.2015
28 november TOSO naar MONS IDEAL !

TOSO werd uitgenodigd om op geheel eigen wijze 'La Manif Idéale" in het kader van Mons2015 af te trappen.

 

La Manif Idéale is een artistieke manifestatie van jongeren, studenten, kunstenaars, muzikanten, inwoners en sympathisanten. Een symbolische mars door centrum Bergen, culturele hoofdstad van Europa, met vlaggen en wimpels die de hoop en de idealen voor de toekomst wil uitdrukken.

 

Het volledige programma van La Manif Idéale vind je hier.

 

TOSO speelt om 14.30u in

Maison Folie

Rue des Arbalestriers 8

7000 Mons

 

 

19.12.2014
TOSO op STORM! 15 februari

Met STORM! presenteert kunstencentrum Vrijstaat O. (in samenwerking met Dienst Cultuur Oostende) voor de tweede maal een weldadige vloedgolf van jazz & beyond die graag buiten de lijnen spat. Drie weken lang wordt Oostende overspoeld door avontuurlijke muziek.

 

Avontuur? Vloedgolf? Buiten de lijnen? Iets voor ons:

The Ostend Street Orkestra treedt aan op 15 februari om 15.00u voor een huiskamersessie in het atelier van kleinVerhaal. Speciaal voor deze gelegenheid komt Fulco Ottervanger, de centrale gast van STORM! de rangen vervoegen. 'Because we can't live in a living room'

30.10.2014
TOSO 5 december op Aangespoeld en Weggewaaid

Tal van Oostendse partners dompelen zich van 30 november t.e.m. 3 december onder in het superdiverse Oostende, een melting pot met meer dan 100 nationaliteiten. Leer stadsgenoten kennen op de Minderheden Adviesraad, bekijk een nieuwe documentaire over het onderwerp, luister naar kleurrijke sprookjes, droom weg bij Turkse volksmuziek,... En dit alles vanuit het oogpunt van de 'aangespoelden' en de 'weggewaaiden'. Het complete programma van 'Aangespoeld en weggewaaid' vind je hier.

 

The Ostend Street Orkestra van kleinVerhaal verzorgt op 5 december om 19.30u enkele muzikale intermezzo's in de cc De Grote Post. Die avond wordt een documentaire gepresenteerd over superdiversiteit in Oostende, met inleiding door Ico Maly (Kif Kif vzw), gevolgd door een receptie met wereldse hapjes. Welkom!